SCD-jogurtti on yksi oleellinen osa ruokavaliota. Näillä ohjeilla onnistut varmasti jogurtin tekemisessä. Katso myös video, jossa näet jogurtin teon vaihe vaiheelta.
SCD-jogurtin valmistaminen InstantPotilla.
Tarvittavat aineet ja välineet
- Maitoa
- Bulgarian-jogurttia
- Lämpömittari
- Vispilä
- Jogurtintekolaite
Vinkki
Startterina voit käyttää esimerkiksi bulgarianjogurttia. Jogurtissa on hapatetta, joka käynnistää fermentoitumisprosessin. Valitse startteri huolella. On tärkeää, että se sisältää oikeanlaisia bakteereja. Varmista että mukana ei ole bifidusbakteereja.
- Kaada maito kattilaan ja lämmitä noin 100 asteiseksi. Sekoita maitoa lämmityksen aikana, jotta se ei pala pohjaan.
InstantPotissa lämmitysominaisuus kännistyy ’Saute’-nappia painamalla. - Jäähdytä jogurtti kylmässä vesihauteessa noin 26 asteiseksi.
- Lisää startteri eli esim. bulgarianjogurttia 1 rkl aina yhtä maitolitraa kohden.
Kaada osa maidosta erilliseen (puhtaaseen) astiaan ja sekoita jogurtti hyvin joukkoon. Kaada seos takaisin kattilaan. - Varmista, että lämpötila on 20 ja 25 asteen välillä.
- Laita kattila takaisin InstantPottiin ja varmista, että se on lukittunut koneeseen. Valitse toiminto, jossa ilma vaihtuu eli ’Venting’.
- Valitse jogurttitoiminto, 24 tuntia. (Jogurttitoiminnossa kone nostaa ja pitää lämpötilan fermentointiin sopivana eli 38 – 42 asteessa.)
- Kun kone ilmoittaa toiminnon päättyneen (äänimerkki ja/tai näytössä lukee end) siirrä jogurtti koneesta jääkaappiin noin vuorokaudeksi.