Sallitut / ei sallitut ruoka-aineet

Tarkista

Yleisesti

SCD-ruokavalio sisältää vain sellaisia ruoka-aineita, jotka eivät ärsytä suolistoa. Alku voi olla haastava, sillä syötävien ruoka-aineiden määrä on todella rajoitettua. Tarkoituksena on, että suolisto-oireita lisäävät ruoka-aineet jäävät varmasti pois. Kun suolisto alkaa rauhoittua, voidaan ruoka-aineita alkaa yksitellen lisäämään.

Breaking the Vicious Cycle -kirjassa on määritelty mm. ruokavalion aloitus vaihe, eli intro, sekä miten tulee edetä sen jälkeen. Introssa ruoka-aineita on vähiten, mutta sen jälkeisessä vaiheessa ruoka-aineita on jo huomattavasti reilummin. Ruokavalion edetessä ja suoliston rauhoittuessa, voidaan ruokavalioon lisätä haastavampia ruoka-aineita, joita ovat mm. pähkinät ja siemenet.

Intro

Seuraavat ruoka-aineet ovat sallittuja intro-vaiheessa. Jos ruoka-ainetta ei ole listattu, silloin se ei lähtökohtaisesti ole sallittu.

Makeutus
  • Hunaja
Maitotuotteet
  • Voi
  • Kotitekoinen jogurtti, jota on hapatettu noin 24 tuntia
Hedelmät ja Vihannekset
  • Porkkana, pitkään keitetty (1-4h) ja soseutettu
  • Kypsä, ruskeapilkullinen banaani
  • Rypälemehu puoliksi laimennettuna vedellä
Liha/kala/muna
  • Keitetty valkoinen liha (esim. kana)
  • Keitetty valkoinen kala
  • Kananmuna keitettynä
Mausteet ym.
  • Aito vaniljajauhe (ei vaniljasokeri)
  • Suola

SCD – intron jälkeen

Intron jälkeen ruoka-aineita on enemmän käytettävissä, jotka ovat listattuna alla. Lisäksi introssa käytetyt ruoka-aineet ovat sallittuja koko ruokavalion ajan. Listauksessa ei kuitenkaan ole mainittuna kaikkia sallittuja ruoka-aineita, vaan sen tarkoitus on helpottaa ruokavalion jatkamista ja antaa yleiskuvan ruokavalion luonteesta.

Sallitut

Makeutus
  • Hunaja
  • Sakkariini
Viljat / jauhot
  • Kookosjauho (maltillisesti)
  • Pähkinäjauhot (maltillisesti)
  • Taatelijauho (maltillisesti)
Maitotuotteet
  • Kotitekoinen jogurtti, jota on hapatettu noin 24 tuntia
  • Voi
  • Ghee
  • Juustot, joita on hapatettu vähintään 30 päivää, ovat sallittuja. Lisäksi juustossa tulisi olla alle 1 gramma laktoosia 100 g juustoa kohden.
  • Edamjuusto
  • Fetajuusto (6 kk jälkeen, jos oireet ovat helpottuneet)
  • Briejuusto
  • Colbyjuusto
  • Goudajuusto
  • Asiagojuusto
  • Sinihomejuusto
  • Cheddarjuusto
  • Brickjuusto
  • Havartijuusto
  • Gruyèrejuusto
  • Manchegojuusto
Liha/kala/muna
  • Lihat ovat sallittuja, kunhan niissä ei ole lisätty kiellettyjä lisäaineita
  • Pekoni ilman kiellettyjä lisäaineita
Vihannekset

Suurin osa vihanneksista ovat sallittuja. Suositeltavaa on kuitenkin kypsentää vihannekset, kunnes oireet helpottavat.

  • Kesäkurpitsa
  • Munakoiso
  • Porkkana
  • Tomaatti
  • Paprika
  • Varsiselleri
  • Juuriselleri
  • Lanttu
  • Sipulit
  • Ruohosipuli
  • Punasipuli
  • Kurkku
  • Salaatit
  • Hokkaidokurpitsa
  • Myskikurpitsa
  • Kaalit
  • Tankoparsa
Hedelmät
  • Hedelmät ja marjat ovat sallittu, kunhan niissä ei ole lisätty laittomia lisäaineita
Pähkinät ja siemenet

Jos sinulla ilmenee ripulia, käytä pähkinöitä vain jauhoina ruuanlaitoissa. Voit nauttia pähkinöitä, jos vatsasi on jo paremmassa kunnossa. Myös pähkinöitä ja siemeniä liottamalla voi tehdä niiden sulamisesta helpompaa. Siemenjauhot eivät ole sallittuja

  • Saksanpähkinä
  • Pistaasipähkinä
  • Macademiapähkinät
  • Muskottipähkinä
  • Pekaanipähkinä
  • Cashewpähkinä
  • Mantelipähkinä
  • Hasselpähkinä
  • Kookospähkinä
Rasvat
  • Oliiviöljy
  • Kookosöljy
  • Rypsiöljy
  • Avokadoöljy
  • Seesamöljy
  • Manteliöljy
  • Hamppuöljy
Alkoholit

Alkoholi ärsyttää ruuansulatusta, mutta sitä voi nauttia maltillisesti, kun ruuansulatus on jo paremmassa kunnossa.

  • Vodka
  • Viski
  • Kuiva punaviini
  • Kuiva valkoviini
  • Gin
  • Bourbon
Palkokasvit
  • Vihreä papu
  • Voipapu
  • Linssit
  • Herne
  • Mustapapu
  • Limanpapu
Mausteet
  • Kaneli
  • Mustapippuri
  • Suola
  • Valkopippuri
  • Rosmariini
  • Tilli
  • Persilja
  • Basilika
  • Kumina
  • Juustokumina
  • Inkivääri
  • Kurkuma
Muut
  • Kaikki mausteet ovat sallittuja, kunhan niissä ei ole lisättynä kiellettyjä lisäaineita
  • Etikat ovat sallittuja, kunhan niissä ei ole lisättynä kiellettyjä aineita
  • Vihannesipsit

EI sallitut

Makeutus
  • Sokerit
  • Siirapit
  • Xylitoli
  • Intiaanisokeri
  • Kookossokeri
  • Aspartaami
  • Sorbitoli
  • Sukrin/Karppisokeri
  • Mannitol
  • Maltitoli
Viljat / jauhot
  • Papujauho
  • Riisijauho
  • Vehnä
  • Ohra
  • Kaura
  • Ruis
  • Hirssi
  • Tattari
  • Speltti
Maitotuotteet
  • Maito
  • Kerma
  • Ainoastaan juustot, joita on hapatettu vähintään 30 päivää, ovat sallittuja. Lisäksi juustossa tulisi olla alle 1 gramma laktoosia 100 g kohden
  • Prosessoidut juustot
  • Sulatejuusto
  • Primostjuusto
  • Gjetostjuusto
  • Chevrejuusto
  • Raejuusto
  • Tuorejuustot
Liha/kala/muna
  • Marinoidut lihat, jos marinadissa kiellettyjä ainesosia kuten sokeria
  • Leikkeleet, joissa kiellettyjä aineita kuten sokeria, dekstroosia, kiellettyjä lisäaineita
Vihannekset
  • Peruna
  • Palsternakka
  • Maissi
  • Bataatti
  • Taro
  • Voitatti
Hedelmät
  • Hedelmäsäilykkeet sokeriliemessä
  • Kuivatuissa hedelmissä saattaa olla kiellettyjä lisäaineita. Tarkista sisällysluettelo.
Pähkinät ja siemenet
  • Siemenjauhot
Rasvat
  • Margariini
  • Oivariini
Alkoholit
  • Brandy
  • Olut
  • Kalja
  • Sima
  • Siideri
  • Liköörit
  • Portviini
Palkokasvit
  • Soijapapu ja sen johdannaiset
  • Härkäpapu
  • Mungopapu
  • Papujauhot
  • Kaakaopapu
  • Kaakaojauhe
Mausteet
  • Sarviapila
  • Lakritsi
  • Tabasco
  • Soijakastike
Muut
  • Karkki
  • Sipsit
  • Suklaa
  • Toffee
  • Lakritsi

Jos mielessäsi on jokin tietty raaka-aine jonka sopivuutta pohdit, voit tarkistaa sen scd-sopivuuden täältä.

Legal / illegal

Virallisilla SCD-sivuilla (englanniksi) löytyy kattava ja ajantasalla oleva lista sallituista ja ei sallituista (legal/illegal) ruoka-aineista. 

Ota meihin yhteyttä

9 + 5 =