Piparkakkujen leipominen ja ihana piparien tuoksu luo joulutunnelmaa. Tämä taikina kannattaa pitää alkuun jääkaapissa, jotta taikina hieman kovettuu ja tällöin sen käsittely on helpompaa. Inkivääri ja mausteet tuovat piparkakkuihin kivasti erilaista makua. Syö piparit sellaisenaan tai koristele mielesi mukaan.

Tarvittavat raaka-aineet

30 g voita

150g hunajaa

1 tl pomeranssinkuorta

1,5 tl kanelia

0,5 tl neilikkaa

0,5 tl inkivääriä

1 muna

7dl mantelijauhoja

1 tl soodaa

hyppysellinen suolaa

Taikinan valmistus

Laita voi, hunaja ja mausteet paksupohjaiseen kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa.
Siirrä kattila pois levyltä ja sekoita vielä hetken, jotta kaikki voi ja hunaja on varmasti sulanut. Laita tiskialtaaseen kylmää vettä ja aseta kattila jäähtymään sinne. 

Kun seos on kädenlämpöistä, vatkaa joukkoon muna sähkövatkaimella noin 5 minuuttia. Varmista, että vatkaat hyvin pohjasta saakka. 

Sekoita mantelijauhojen joukkoon sooda ja suola. Lisää nämä vähitellen muun taikinan joukkoon koko ajan sekoittaen. 

Peitä astia kannella tai liinalla ja vie jääkaappiin/kylmään jäähtymään vähintään 2 tunniksi.

Leipominen

Ota pieni pala taikinaa ja kauli sitä kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. (Ohuemmat parempia!)

Ota (metallisella) piparkakkumuotilla taikinasta pipareita ja nosta pellille. Muotista kannattaa välillä puhdistaa siihen tarttunut taikina viileällä vedellä. Laita taikina välissä jääkaappiin, koska sen käsittely on helpompaa viileänä. Leivo näin koko taikina.

Paista pipareita 150 asteessa 10-15 minuuttia. Piparit ovat aika tarkkoja paistoajasta, eli testaa omassa uunissasi ensimmäisillä pipareilla, mikä on sopiva paistoaika. Piparit vaihtavat hieman väriä kun kypsyvät, mutta jos menevät kovin tummiksi, voivat maistua palaneelta.

Nauti pipareita esimerkiksi glögin kaverina.