Ruokaisat ja helposti valmistuvat kasvispihvit ovat oivallinen arkiruoka. Ruokaisutta saa helposti lisättyä pavuilla (ei ruokavalion alkuvaiheessa). Valitse juustoraaste oman makusi mukaan, vaikka miedompaa kermajuustoa tai vahvempaa cheddaria käyttäen. Juustoraaste auttaa myös taikinaa pysymään kasassa.
Kannattaa valmistaa kerralla isompi satsi, jotta niitä riittää useammallekin päivälle.
Tarvittavat raaka-aineet
1 sipuli
2 isoa porkkanaa tai 3 pientä
300 g kukkakaalimurua (löytyy kaupasta valmiina tai on helppo valmistaa myös itse, esim. tehosekoittimessa)
1 prk mustapapuja
3 kpl munia
3 dl juustoraastetta
0,75 dl SCD-jogurttia
persiljaa tai muita mieleisiä yrttejä
suolaa ja pippuria
Kuullota sipulit pannulla.
Kuori ja raasta porkkanat. Huuhtele pavut.
Laita vesi kattilaan ja mausta se suolalla. Lisää kukkakaalimuru ja sen päälle pavut sekä porkkanaraaste. Keitä vajaa 10 min, jotta kasvikset pehmenevät hieman.
Kaada ylimääräinen vesi pois ja anna kasvisten jäähtyä siivilässä.
Yhdistä kulhossa munat, juustoraaste ja jogurtti. Mausta pippurilla ja yrteillä. Lisää hieman jäähtyneet kasvikset sekä sipuli ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Laita uunipellille (x2) leivinpaperi ja voitele se kevyesti oliiviöljyllä. Nosta massasta nokareita pellille. Taikinasta tulee noin 18 pihviä.
Paista pihvejä 225 asteisessa uunissa noin 15 min.
Nauti raikkaan salaatin sekä minttu-jogurttikastikkeen tai itsetehdyn majoneesin kanssa.
Vinkki
Herkullisen jogurttikastikkeen kasvispihveille saat sekoittamalla jogurtin (1,5dl) joukkoon suolaa, pippuria, silputtua minttua (kuivattukin käy, jos tuoretta ei ole saatavilla) sekä reilu ruokalusikallinen sitruunan mehua. Sekoita hyvin ja anna maustua hetkisen. Maistele kastiketta tehdessäsi ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunamehua.
Majoneesi on helppo valmistaa itse. Sauvavatkaimella majoneesin tekemiseen ei mene kuin muutama minuutti (kunhan kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä). Katso ohje täältä.